Projeto Trilha dos Hollandeses. De geschiedenis van een
 soldatenpad en zijn bruggetje

Auteurs

  • Hannedea C. van Nederveen Meerkerk

DOI:

https://doi.org/10.7480/knob.101.2002.5.313

##submission.downloads##

Samenvatting

[No abstract available]

Biografie auteur

Hannedea C. van Nederveen Meerkerk

Dr. Hannedea C. van Nederveen Meerkerk promoveerde in 1988 aan de Technische Universiteit van Delft op het onder de bezielende leiding van Prof. Dr Ir C. L. Temminck Groll onstane proefschrift: Recife. The rise of a 17-century trade city from a cultural-history perspective. Sindsdien heeft zij zich regelmatig met verschillende onderwerpen uit het koloniale verleden van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën bezig gehouden, zowel in Nederland, als in Brazilië.

Sinds 2000 geeft zij als gasthoogleraar aan de Federale Universiteit van de staat Alagoas (UFAL) colleges over de cultuur en sociaal-politiek-economische aspecten van de Gouden Eeuw in Nederland. De in 1999 ondernomen Archaeological Identification Mission, uitgevoerd door Drs. O.F. Hefting en de auteur, was aanleiding voor de beide leden tot de stichting van de Foundation for Exploration and Conservation of Monuments of the Dutch West India Company (MOWIC), waarvan zij resp. voorzitter en secretaris zijn.

De bemoeienissen van de MOWIC hebben in 2002 geresulteerd in historisch-archeologisch onderzoek van Fort Oranje op het eiland Itamaraca in de Staat Pernambuco. In ditzelfde jaar is het onderzoeks- en restauratieproject Projeto Trilha dos Holandeses van start gegaan. Dit behelst archeologisch en ecologisch onderzoek van een soldatenpad uit diezelfde periode. Het pad loopt van Fort Oranje naar Vila Velha, lett. Oude Stad, het toenmalige Schopstad. Bij dit project, dat onder auspiciën staat van de niet- gouvernementele organisatie Nassau400, ter herdenking van de vierhonderdste geboortedag van Johan Maurits van Nassau in Recife opgericht, hoort de restauratie van een bestaande brug op dezelfde plaats, waar ooit in 1633 een brug was gebouwd door de WIC.

Gepubliceerd

2002-10-01

Citeerhulp

van Nederveen Meerkerk, H. C. (2002). Projeto Trilha dos Hollandeses. De geschiedenis van een
 soldatenpad en zijn bruggetje. Bulletin KNOB, 101(5), 150–153. https://doi.org/10.7480/knob.101.2002.5.313

Nummer

Sectie

Artikelen

##plugins.generic.plaudit.displayName##